pomegranate

Sok granatnega jabolka

Že pred 5000 leti so Egipčani, Feničani in Izraelci častili granatno jabolko kot sveto rastlino. Babilonci so bili prepričani, da žvečenje semen pred bitko naredi vojščake nepremagljive. Stari Grki so imeli cvet za simbol ljubezni. Še danes pa jim plod pomeni plodnost in blaginjo.

Že v starih časih je veljalo, da granatno jabolko obnavlja telo. Tudi znanstveniki se že dalj časa zavedajo zdravilnih učinkov granatnega jabolka.

Celoten sadež vsebuje visoke količine antioksidantov, ki varujejo telo pred srčno-žilnimi boleznimi in rakavimi obolenji. Granatno jabolko je bogato z vitamini C, B1, B2, s sladkorji in minerali. Že Egipčani so uporabljali sok proti sladkorni bolezni, astmi, arterosklerozi.

Sok granatnega jabolka je močan antioksidant, ki so pomembni saj pomagajo uničiti škodljive oksidante, znane tudi pod imenom prosti radikali. Po izsledkih več znanstvenih raziskav uživanje soka granatnega jabolka dobrodejno vpliva na srce in ožilje. Visoka vsebnost antioksidantov v soku zagotavlja širok spekter zaščite proti srčnožilnim boleznim. Nedavne znanstvene študije kažejo tudi na morebitno dobrodejno delovanje soka granatnega jabolka na več vrst raka, vključno z rakom na prostati in rakom dojke. Dokazano je tudi antibakterijsko delovanje granatnega jabolka, kar je pomembno za zdrave zobe.

Raziskave v zadnjem času se ukvarjajo pretežno s tem, koliko sok granatnih jabolk vpliva na preprečevanje širjenja raka na prostati. Da bi izboljšali svoje možnosti za izognitev ali preživetje te bolezni, pijte sok granatnega jabolka. Učinkovine v sadežu ne le pomagajo pri prevenciji raka prostate, ampak tudi ubijajo rakave celice in dramatično upočasnjujejo njihovo rast. V študiji, ki so jo izvedli na Univerzi Wisconsin, so raziskovalci vstavili človekove rakave celice prostate v miši. Tumorji pri miših, ki so pile sok granatnega jabolka so se dramatično skrčili.

V drugi študiji moških z naraščajočo vrednostjo specifičnega antigena prostate (PSA), je 80 odstotkov udeležencev, ki so pili po 2,5 dl soka granatnega jabolka dnevno doživelo podaljšanje časa potrebnega za podvojitev vrednosti PSA (kar pomeni, da je v primeru prisotnosati raka, ta rasel veliko počasneje).

Znanstveniki menijo, da lahko sok granatnega jabolka moškim v veliki meri pripomore pri posteljnih aktivnostih. Kozarec soka granatnega jabolka dnevno deluje namreč kot viagra. Dr. Christopher Forest s kalifornijske univerze v Los Angelesu je povedal, da ima sok garantnega jabolka velik potencial na področju zdravljenja disfunkcij erekcije.

Brez dodanega sladkorja, brez glutena, primerno za vegetarijance.

Neto količina: 500ml Navodila za uporabo: Priporočamo, da zaužijete do 50 ml soka.