Workers laid paving slabs. Two workers lay paving slabs.

Kako izbrati primerno obutev za vaš poklic?

Kolikor različnih poklicev, toliko različnih kosov oblačil in obutve, mednje pa vsekakor spadajo delovni čevlji, kamor uvrščamo ogromno število različnih izvedenk, odvisnih od vrste dela. Poznamo vse od navadnih superg, ki jih pri delu nosijo natakarji, pa vse do trpežnih delovnih čevljev ali škornjev za delo v težjih in bolj nevarnih pogojih.

Zaščita pri izpostavljenih poklicih je ključna

Če začnemo pri najtrpežnejših čevljih, je potrebno najprej navesti nekaj poklicev, kjer je potrebna posebna zaščitna oprema za zagotavljanje optimalne varnosti zaposlenih.  Sem vsekakor spada delo v najrazličnejših tovarnah, topilnicah, težki proizvodnji – tukaj so lahko temperature zelo visoke, okolje neprijazno in to zahteva obutev, ki je narejena iz najtrpežnejših materialov in jim vročina ne more priti do živega. Največkrat so to visoki delovni čevlji s trdo kapico, ki nogo, oziroma prste še dodatno zaščiti pred udarci ali padajočimi predmeti. Nekateri imajo tudi ojačan podplat z zakovicami ali pa je ta debelejši ter bolj mehak, še posebej če delavci pri opravljanju dela večinoma stojijo. Podobne vrste čevljev se uporablja pri poklicih kot je gozdarstvo, vzdrževanje cest, na gradbiščih, s tem da je tukaj zaradi nepredvidljivih pogojev potrebna še vodoodpornost čevlja. To se večinoma doseže z uporabo vodoodbojnih materialov, kot so na primer obdelano usnje ali različni sintetični materiali (goreteks). Pri delih, ki potekajo pozimi je pri obutvi nujno potrebna večja podloženost s sintetično ali pravo volno, saj ta dobro zadržuje dragoceno toploto pri nizkih zunanjih temperaturah. Za najbolj mokre in ekstremne pogoje se lahko uporabljajo tudi škornji, narejeni iz gume in neoprena, lahko so podloženi. Poleg vsega naštetega, pa je zelo pomembno tudi udobje ki ga čevelj nudi, saj nekateri poklici zahtevajo več kot 10 ur vsakodnevnega stanja na nogah in bi v primeru ne-kvalitetne ter neudobne obutve znal biti velik problem.

Obutev pri neizpostavljenih poklicih

Po opisu nekaj ekstremnejših poklicev, je potrebno povedati tudi nekaj o poklicih, ki ne zahtevajo tako dodelane obutve, ampak so vseeno udobnejši s primerno obutvijo. Začnemo lahko z zdravstvenimi delavci. Najpogostejši tip obuval so vsekakor beli luknjasti natikači. Ti zagotavljajo dovoljšnjo mero udobja, so lahki in se dajo hitro menjati, sezuti. Poleg tega preprečujejo prekomerno potenje v toplejših mesecih in so dovolj izolativni pozimi, tudi če osebje z njimi stopi ven. Podobna obutev se uporablja tudi v različnih industrijah, kjer so opravila lažja ali pa ni nevarnosti. To so na primer različni laboratoriji, pisarne ali delo za tekočim trakom.

Obutev v gostinstvu in državnih ustanovah

Posebna obutev, ki jo je potrebno omeniti so tudi čevlji, ki jih osebje nosi v restavracijah, hotelih, državnih ustanovah. Pogosto gre za loščene usnjene črne čevlje, ki izkazujejo urejenost in resnost osebe, ki predstavlja svoje delo, poslanstvo. Pri nekaterih poklicih so v uporabi tudi različne vrste superg ali natikači – na primer delo na bazenih, v lokalih, ali pa obutev s strani podjetja sploh ni določena in se lahko vsak sam odloči kaj bo za njega najprimernejša obutev.

S pravo obutvijo na delo

Če vse skupaj še enkrat povzamemo – obstaja kar nekaj različnih obutev za veliko različnih poklicev. Od tistih, kjer je izbira obutve prosta do tistih, kjer je delovna obutev predpisana. Po nekod je nujno potrebna vzdržljivejša obutev in hkrati takšna ki nogo ščiti pred nevarnostmi, spet drugje pa mora biti obutev čim lažja in prepustna, da noga diha.