Modern Dining Room Interior with Parquet Floor
Dom

Kakšne zaključne letve izbrati?

Pri polaganju talne obloge so zelo pomembne tudi okrasne zaključne letve. Te so pomembne tako zaradi svoje funkcionalnosti, kot zaradi svoje estetske oziroma dekorativne vrednosti, ki jo pridajo k talni oblogi. So tista pika na i, ki poskrbi za popoln videz prostora, zato je zelo pomembno, kakšne izberete.

Ali sploh potrebujete zaključne letve?

Okrasne zaključne letve se običajno uporabljajo v kombinaciji z lesenimi talnimi oblogami, kot je recimo parket, pa tudi z vinilom. Zato je to, ali jih boste potrebovali, v prvi vrsti odvisno od tega, kakšno talno oblogo boste izbrali. Poleg tega pa je zadnje čase moderna tudi okna oziroma panoramska vrata do tal, kjer se zaključne letve običajno ne uporabljajo, ampak se na stik med stavbnim pohištvom in talno oblogo doda zgolj silikon. V vseh drugih primerih pa je pri lesenih in vinilnih talnih oblogah priporočljiva tudi uporaba okrasnih letev.

Izberite najprimernejše zaključne letve zase

Čeprav zaključne letve predstavljajo enega od dodatkov pri izbiri talne obloge, pa prav tako kot ta bistveno vplivajo na to, kako bo izgledal celoten prostor in kako vam bo njegov videz všeč. Pri izbiri je treba upoštevati predvsem to, za kakšno talno oblogo se odločite in na sploh na slog preostale opreme v prostoru ter vizualni učinek, ki ga želite doseči.

Ko izbirate ali kupujete zaključne letve za določen prostor, velja biti pozoren na:

  • material, iz katerega so narejene,
  • vizualno skladnost z izbrano talno oblogo,
  • dimenzije in vse druge značilnosti, ki vplivajo tako na videz kot funkcionalnost.

Različni materiali, dimenzije, barve …

Zaključne letve so lahko narejene iz različnih materialov, ki vplivajo tudi na njihov videz, pa tudi na ceno in funkcionalnost – nekateri materiali so recimo bolj odporni na vlago ali obrabo, poleg tega pa imajo tudi daljšo življenjsko dobo. Med najpogostejšimi materiali, iz katerih so lahko izdelane zaključne letve, so sicer običajno:

  • MDF,
  • furnir,
  • PVC

Najbolj priljubljene so zaključne letve, ki posnemajo videz različnih vrst naravnega lesa. Pri videzu imate sicer na razpolago številne možnosti, variante in barve, poleg tega pa na videz vpliva tudi oblika zaključne letve. Ta je lahko poševna ali profilirana. Prav tako pa so okrasne zaključne letve tudi različnih dolžin in višin oziroma dimenzij ter imajo še druge lastnosti, po katerih se razlikujejo. Prav zaradi tega pred izbiro velja pogledati različne možnosti ter narediti ožji izbor glede na to, kakšne so vaše želje in okus.