Dom

Varilni aparati po ugodnih cenah

Kakšen aparat za varjenje kupiti? Kje se lahko kupijo varilni aparati po ugodnih cenah? V primeru, da bi radi kupili kakovostni aparat za varjenje, vam priporočamo, da pobrskate po spletu in poiščete ponudnika, ki vam za vaš denar nudi največ. Varilni aparati se sicer med seboj precej razlikujejo, pri čemer je najpomembnejši podatek to, kakšni vrsti varjenja so namenjeni. Enako pomembne pa so tudi vse druge lastnosti določenega modela, zato jih pred nakupom velja podrobno preučiti, saj boste tako veliko lažje izbrali najbolj primeren model zase.

Aparati za MMA varjenje

MMA varjenje (Manual Metal Arc) je kratica za ročno obločno varjenje, ki velja za enega najbolj razširjenih vrst varjenja. Pogosto se uporablja pri varjenju jeklenih in drugih močnih konstrukcij. Gre za enostaven postopek, ki ga običajno dobro poznajo tudi domači mojstri. Da bo uporaba še lažja, je pametno izbrati čim lažji in čim bolj kompakten model. MMA varilni aparati so sicer običajno na voljo že po precej ugodni ceni.

MIG-MAG varilni aparati

MIG je kratica, ki pomeni Metal Inert Gas, medtem ko MAG pomeni Metal Active Gas. Gre za postopek, pri katerem se uporablja gola varilna žica v zaščitni atmosferi izbranega inertnega plina. Tak način varjenja omogoča čist in gladek zvar, postopek pa je enostaven, zato so MIG-MAG varilni aparati zelo priljubljeni ter široko uporabni. Poleg tega imajo še to prednost, da se lahko uporabljajo pri najrazličnejših materialih, kot so na primer:

  • jeklo,
  • nerjaveče jeklo,
  • aluminij.

Aparati za TIG varjenje

TIG varjenje (Tungsten Inert Glas) poteka v zaščitni atmosferi inertnega plina, pri njem pa se običajno uporablja volframova elektroda. S takšnim postopkom je mogoče variti različne kovine, pa tudi zlitine z visokim tališčem. TIG varilni aparati omogočajo izredno kakovosten in močan zvar. Sam postopek uporabe je sicer precej zahteven, a daje odlične rezultate. Zaradi zahtevnosti postopka so TIG varilni aparati primerni za osebe, ki imajo vse potrebno strokovno znanje s tega področja.

Izberite primeren model zase!

Varilni aparati se razlikuje tako glede na to, katere materiale je možno variti z njimi ter kakšen rezultat (zvar) želimo z varjenjem doseči. Poleg tega pa so pomembne tudi številne druge značilnosti posameznega modela, od katerih je odvisno, kako dobro bo potekalo varjenje . Pri nakupu je zato treba biti pozoren na:

  • kakšni vrsti varjenja je namenjen določen model,
  • kakšen tok se uporablja pri varjenju,
  • premer varilne žice,
  • teža in dimenzije aparata,
  • različni tehnični podatki (moč, napetost, območje regulacije …),
  • zaščitni razred,
  • garancija in možnost servisiranja.

Poskrbite za varno uporabo

Varilni aparati omogočajo kakovostne rezultate varjenja in varno uporabo, seveda, če jih uporabljamo na pravilen način. Pred uporabo je zato treba imeti znanje o njihovi uporabi, prav tako pa je – ne glede na to, koliko izkušenj imate z varjenjem – pred prvo uporabo treba natančno prebrati navodila oziroma se pozanimati o pravilnem načinu uporabe. Seveda pa pri uporabi ne smemo pozabiti tudi na vso potrebno zaščitno opremo.