Gorska kolesa za športne navdušence

Radi kolesarite v naravi? Slovenija zagotovo ponuja ogromno zanimivih poti za kolesarjenje, saj imamo čudovito naravo, zato ni nič čudnega, da so med Slovenci gorska kolesa nadvse priljubljena. Z njimi se boste lahko brezskrbno vozili po makadamskih ali gozdnih poteh, pa tudi skorajda povsod drugje, saj so gorska kolesa prilagojena bolj zahtevnim terenom.

Na kaj je treba paziti pri nakupu gorskega kolesa?

Gorska kolesa so med Slovenci vsekakor zelo priljubljena, pri čemer je treba vedeti, da med posameznimi modeli obstajajo velike razlike. Ni dovolj le, da veste, da želite imeti novega ‘gorca’, ampak je pred nakupom pametno razmisliti o naslednjih kriterijih, ki vam lahko pomagajo pri izbiri ustreznega modela, katere karakteristike bodo primerne za vaše potrebe:

  1. Namen uporabe

Gorska kolesa se med seboj lahko precej razlikujejo. V osnovi so sicer vsa namenjena vožnji po neurejenih poteh in makadamu, vendar pa so nekatera med njimi bolj primerna za strme vzpone, druga se odlično obnesejo na ravnini, tretja pa so zasnovana posebej za spuste oziroma downhill. Pred nakupom zato velja razmisliti, zakaj boste svoje novo kolo prvenstveno uporabljali, saj boste tako veliko lažje izbrali ustrezen model zase.

  1. Vzmetenje

Pri vožnji po makadamu, koreninah in skalah je dobro vzmetenje še toliko bolj pomembno kot pri vožnji po urejenih poteh. Gorska kolesa so navadno zato zelo dobro vzmetena, pri čemer pa obstajajo tudi določene razlike. Določena gorska kolesa so vzmetena le spredaj, medtem ko imajo druga polno vzmetenje, zaradi česar bo vožnja z njimi še toliko bolj udobna. Kakšno vzmetenje potrebujete, je odvisno predvsem od tega, po kakšnem terenu boste največ kolesarili.

  1. Velikost in geometrija kolesa

Gorska kolesa se delijo na ženske in moške, sicer pa se okvirji posameznih modelov in proizvajalcev lahko med seboj zelo razlikujejo. Izbrano kolo mora biti primerne velikosti, prav tako pa je pomembno tudi to, kakšno geometrijo ima, da se boste z njim lahko udobno vozili po vseh terenih in tudi dalj časa.

  1. Vzdržljivost

Gorska kolesa morajo biti čim bolj vzdržljiva, zato je pomembno, iz kakšnih materialov so narejena in kako so zasnovana. Zaradi tega se pri nakupu nikakor ne splača preveč varčevati, ampak investirati v kakovostno kolo, na katerega se boste lahko zanesli prav v vseh situacijah.

Električna gorska kolesa

V zadnjem času pa so zelo popularna postala tudi električna gorska kolesa, s katerimi si lahko nekoliko olajšate strme vzpone. Takšna gorska kolesa so opremljena z električnim motorjem, kar vam omogoča, da lahko kolesarite hitreje in z manj napora.