Euro Bills Banking Theme
Dom

Preberite, kako zmanjšati račun za elektriko tudi s klimatsko napravo

Račun za elektriko v večini gospodinjstev predstavlja največji mesečni strošek. Pozimi, skupaj s stroškom gretja, še bolj naraste, a tudi poleti, zaradi klime, ne zaostaja preveč.

Zato smo za vas pripravili nekaj nasvetov, kako zmanjšati vaš račun za elektriko in tako mesečno privarčevati kar nekaj deset EUR.

Privarčujte pri klimatski napravi

Klimatska naprava, ki je nameščena direktno na sončni svetlobi porabi 10% več energije. Najbolj varčne klime so multi split klime, saj imajo samo eno zunanjo mult split klimo in dve notranji multi split klimatski napravi. Če je vaša naprava že nameščena na takem mestu, si pomagajte z visokimi rastlinami in jo tako postavite v senco. Pri tem bodite pozorni, da ne boste ovirali pretok zraka.

Vsako pomlad jo očistite.

Vsako pomlad, pred poletno sezono, očistite svojo klimatsko napravo: očistite jo, zamenjajte filter in opravite redni vzdrževalni pregled.

Privarčujte pri hladilniku

Vaš hladilnik veliko pripomore k visokemu računu za elektriko. Hladilnik bo bolj varčen, če ga boste redno čistili in vsaj 2x na leto očistili tudi tuljave. To bo izboljšalo njegovo učinkovitost tudi za 30-50%. Krtačko za čiščenje tuljav lahko kupite zelo ugodno, z njo pa boste prišli tudi v male prostore.

Čiščenje je izjemno enostavno – vzelo vam bo le okoli 10 min. S čisto tuljavo pa bo vaš hladilnik potreboval manj energije za enak učinek, kar pomeni manjšo porabo elektrike in manjši račun.

Preverite tudi tesnila vašega hladilnika in jih po potrebi zamenjajte.

Tesnila preverite tako, da vstavite bankovec v režo pri vratih hladilnika, nato hladilnik zaprete. Če boste bankovec zlahka izvlekli, so tesnila že slaba in jih je priporočljivo zamenjati. Tako boste preprečili uhanjanje mrzlega zraka, hladilnik bo delal manj in privarčevali boste pri računu.

Pozorni bodite tudi, ko kupujete nov hladilnik.

Odločite se za takšnega z energetsko oznako A+, kar pomeni, da za svoje delovanje porabi minimalno energije. Razlika med potrošnjo energetsko varčnih in nevarčnih hladilnikov je tudi 30%.

Znebite se tihih porabnikov energije

Veliko elektronskih naprav troši energijo tudi takrat, ko so izklopnjene. Takšne naprave lahko zares izklopite le tako, da jih odstranite z vtičnice. Izklapljajte računalnike, polnilce …

Izklapljajte luči

Ko vas ni v prostoru – izklopite luči. Ko je dan – odkrijte zavese in žaluzije. Dnevna svetloba vam ne bo pomagala le privarčevati – hvaležne vam bodo tudi vaše oči.

Ali imate izbranega najugodnejšega ponudnika za elektriko?

Cena enake porabe elektrike pri različnih ponudnikih se lahko razlikuje po več deset evrov mesečno.