Teeth

Izguba zoba močno vpliva na samozavest

V času barbarskih pohodov in Vikingov so bili manjkajoči zobje znak poguma in predanosti. Danes se podobna čast in spoštovanje izkazuje številnimi igralcem hokeja na ledu, ki v tem grobem športu velikokrat izgubijo kakšen zob. Za večino ostalih pa ima izguba zobovja drugačne učinke.

Ne samo hokej, ampak tudi nedolžno rolkanje, igranje nogometa in kolesarjenja lahko privede do izgube zob. Večkrat se namreč zgodi, da ena napačna poteza sproži plaz nezaželenih posledic. Takrat je praznina v nasmehu vse drugo kot znak poguma in časti. Ob nepravilnem reagiranju se nelagodje preseli tudi na psihološke razsežnosti, kar v končni fazi privede do pretiranega zmanjšanja samozavesti in zaprtja vase.

Obstaja nešteto tradicionalnih pristopov, ki lahko delno potešijo nelagodje izgubljenega zobovja. Denimo pri mostičku se vzpostavi nov, umeten zob s pomočjo kovinskih nosilcev, ki se pritrdijo na mejna dva zoba. Ali pa recimo mostički, ki se pritrdijo s pomočjo različnih fiksacijskih snovi oziroma lepil. Mejni zobje se morajo najprej obrusiti, saj mora umetna krona priti na oblikovano sklenino. Vsi ti tradicionalni pristopi ponujajo neko zasilno možnost rešitve dejanskega problema, vendar pa nadomestki nikoli ne bodo funkcionalno in estetsko enakovredni, kot lastno zobovje.

Milijoni in milijoni vrhunskih in amaterskih športnikov dnevno izgublja zobe, vendar se zaradi njihovega posebnega statusa in medijske izpostavljenosti največkrat odločajo za tako imenovane zobne vsadke. Zobni vsadki oziroma implantati na sodoben način obravnavajo izgubljene zobe in prazne prostore. Gre za vsaditev umetne korenine, na katero se potem pritrdi visoko estetsko oblikovan zob, posebej narejen za določeno osebo in tip zobovja. Po posegu se skuša vzpostaviti čim bolj vizualno in funkcionalno podobno stanje. Velikokrat so ti nadomestki tako prepričljivi, da ostali sploh ne posumijo v izvor zobovja, posameznik, ki se pa za implantate odloči, pa v veliko krajšem obdobju na njih privadi in jih vzame za svoje. Tako ne preseneča dejstvo, da strokovno opravljen poseg implantatov blagodejno vpliva na samozavest in samopodobo.

Najprej se vsadi umetni, naravni korenini podobni nosilec v čeljustno kost, na katero se kasneje pritrdi krona iz polne keramike. S takšnim nadomestka lahko posameznik uživa v prehranjevanju, smejanju, v družbenih aktivnostih in nenazadnje tudi s svojo lastno pojavnostjo. Zaradi teh pozitivnih atributov zobni vsadki ne bodo ostali domena le vrhunskih športnikov in medijsko izpostavljenih ljudi, ampak vseh, ki bodo sčasoma spoznali prednosti te moderne oblike estetskega zdravljenja izgube zobovja. vir: http://www.sprechzimmer.ch/, 16.10.07