Model of house, thermal insulation of roof concept
Dom

Toplotne črpalke – premalo znana rešitev na področju ogrevanja in hlajenja

Razvoj je bil torej kar precejšen, dandanes je problematično le to, da se okolju prijazne rešitve, kot jo na primer predstavljajo prej omenjene toplotne črpalke, ne uporabljajo v večji meri. Toplotne črpalke delujejo po v osnovi enostavnem principu. Ideja leži v prenašanju izvora toplote iz ene lokacije na drugo in ohranjanju toplote sobe, doma, tovarne ali kateregakoli drugega prostora, kjer je inštalirana. Lahko pa deluje tudi hladilno in s tem nadomešča funkcijo klima naprave.

V hladnejših mesecih lahko torej z uporabo toplotne črpalke prostore grejemo, poleti pa jih skušamo čimbolj ogreti. Toploto pridobivamo iz virov kot je zunanji zrak, odpadni zrak, površinske vode, zemlja in razne vrtine. Kadar je vir toplotne črpalke zrak, govorimo o črpalkah zrak-zrak in zrak-voda. Pri gotoplotnih črpalkah pa so smeri prenosa energije lahko tla-zrak, kamenje-zrak, voda-zrak, tla-voda, kamenje-voda in voda-voda. Te črpalke lahko prenašajo toploto iz hladnih prostorov v tople prostore, v nasprotju z naravnim tokom, lahko pa povečujejo naravni tok zraka iz toplega območja v hladno območje. Toplotne črpalke so v vsakem primeru bolj učinkovite od običajnega električnega ogrevanja, tudi, ko toploto pridobivamo iz zraka. Vseeno pa so še dosti bolj učinkovite geotermalne (geotermalna energija) toplotne črpalke, ker je pod zemljo temperatura zelo stabilna skozi vse leto. Stroški vzpostavljanja toplotne črpalke so višji kot pri običajnih sistemih ogrevanja, a se povrnejo v treh do desetih letih. Priporočamo vam EcoDan Mitsubishi toplotno črpalko, ki bo ogrevala vaš dom in vodo skozi celotno leto.Trenutno je po svetu vzpostavljenih okoli milijon takšnih sistemov, če pa bi se njihova uporaba bolj razširila, bi lahko to veliko pripomoglo pri zmanjševanju učinkov domače izrabe energentov na globalno segrevanje.

Klima naprave v večini primerov namenjamo le enemu cilju – ohlajanju prostorov. V poletnih mesecih so za marsikoga popolnoma nepogrešljive. Njihov princip je podoben principu delovanja hladilnikov. Zrak klima naprave ohlajajo preko zmanjševanja vlažnosti v nekem prostoru. Vlažnost zmanjšajo za od 40 do 60 odstotkov. Topel zrak pri tem kar se da hitro odvajajo ven iz prostorov. Ljudje naj bi se najbolje počutili pri temperaturah okoli 25 stopinj in stopnji vlažnosti okoli 50%, kar lahko pogosto omogočijo le klima naprave. Pri teh temperaturah smo seveda posledično tudi bolj učinkoviti, zato podjetja ponavadi tudi v času recesije ne varčujejo pri nakupu teh naprav.

Če se klimatske naprave pokvarijo, boste pogosto potrebovali pomoč strokovnjakov, ni pa to povsem neizogibno.